ca 24 st

50g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 ljus sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13- 14 dl vetemjöl


Kokningen:
ca 3 liter vatten
4 msk strösocker


Penslingen:
ägg
sesamfrön,
solrosfrön,
ost, vallmofrön



GÖR SÅ HÄR:

  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Rör ner sirap, salt och olja. Arbeta ner mjölet lite i taget. Knåda degen väl i ca 5 minuter på lätt mjölat bord.
  2. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  3. Ta upp degen och dela den i 24 lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd som är något smalare i ändarna. Lägg ihop dem till runda kransar och fäst ihop ändarna. Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper (annars kan de fastna under jäsningen). Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
  4. Sätt ugenen på 225 grader. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 2-3 kransar och låt dem sjuda i 2-3 minuter. Vänd dem någon gång efter ungefär 1,5 minuter.
  5. Ta upp bröden med en hålslev. Pensla dem med ägg och lägg på dina frön eller osten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bröden mitt i ungen i 12-15 minuter.
(bilder finns om du rullar ner ")